Deseňáček
Zpravodaj obce Desné, číslo 10, ročník 3


VESELÉ DESENSKÉ POUŤOVÁNÍ

s osvědčeným Pepovým opékaným prasátkem
za doprovodu BREY BENDU z České Třebové
a soutěží manželských párů - "O POUŤOVÝ KOLÁČ"
to vše na vás čeká
26. června 2004 od 18,00 hodin
na parketě Pod hájem
Staří, mladí, páni, dámy, přijďte pobejt mezi námi,
ochutnat dobrého masíčka, k tomu korbel pivíčka.
Ať panuje dobrá nálada, nic jiného se od vás nežádá.


Tip na výlet

Začínají prázdniny a mnozí už mají jasnou představu o prožití příštích měsíců, jiní si nechávají plynout dny tak, jak je čas přinese.
Tak i tak je dobré mít připravený jakýsi neformální prázdninový scénář pro sny velké i menší. Kdo má menší děti, tak dobře ví, že ony chtějí o prázdninách za každou cenu na chvíli z domu, na tábor či na chaloupku, někdo třeba k babičce. Přesto všechno je příjemné prožívat co nejvíce času se svými a vyrazit někam. Nemusí to být daleko a na dlouho a autem. Stačí třeba jednou dvakrát projet se po okolí na kolech. Nebojte, neublížíte si. Pojedete pomalu a dětem případné zastavení vysvětlíte, že si chcete lépe prohlédnout krajinu. Směrem k Litomyšli se pěkně jede, je to s kopečka, ale není tam tak hezké pokochání přírodou, jako když vyjedete obráceně. Tedy hurá za krásou kraje. Ještě jste pořádně nešlápli do pedálů a už děti v Poříčí škemrají o limonádu u hospody. Přeci nebudeme zastavovat, když se tak pěkně jede; až později. Vyjedete nad Podhájek a už krátkým dechem voláte:Děti počkejte, podívejte se, jak je krásný výhled na Obory, tam nahoře mají tábor Skauti, tady je chata spisovatelů, vpravo je hřbitov Na klínku, vlevo lom na šutr, vpravo chovají černé kozy, vlevo ta nádhera - Kamenné Sedliště, vpravo památník padlým, vlevo - hurá, jdeme na limonádu". A jsme na kopci, ani robátka nepoznala, kolik důvtipu to stálo, abychom se před nimi neshodili a nezastavovali jen tak z dýchavičnosti.
Po chvíli už odbočujeme k Jarošovu, protože rozhledna nás vynese až nad stromy a v úžasu se díváme k Proseči, k Sebranicím, ke Svitavám a přímo povznášející je pocit, že odtud je Litomyšl ještě hezčí, než kdybychom jeli k ní. A již hartusíme na děti, že musíme dolů, aby i jiní mohli vidět tu nádheru, protože ony už objevily, že rozhledna se krásně houpe a maminkám to nedělá dobře.
Ponoříme se do šumu a chládku lesa pod rozhlednou a dáme se po cyklistické stezce do Toulovcových a Městských maštalí, sem tam si pochutnáme na borůvkách, co zbyly po nájezdech sběračů, sedneme si u Panského stolu a než domyslíme jak ten název vznikl, děti už zdárně rozvíjejí šiškovou válku. Co zbývá, lepší když se budou držet řidítek, tak jedeme dál. Vavřinec Toulovec se prý tady v lesích schovával se svými kumpány. Možná, ale spíše ne. Od té doby uplynul dost dlouhý čas, aby se o něm vymyslelo dost báchorek a zajisté pravdivých legend, ale skály - pravda sama - ty jsou skutečně impozantní. Geniální scenárista by nevymyslel krásnější park, než tady vytvořila obyčejná šplouchající voda za pár milionů let. Kousek dál v lese je jakési jezírko a tam si libovali i raci. A to jsou fajnšmekři na vodičku, ti si do špatný vody nevlezou. Však taky budislavská voda slavila triumf v plastikových lahvích, možná ji ke světové slávě už chybělo jen něco televizní reklamy. Kvalitu prý na to měla. Nicméně děti zatím polezly každý balvan a prolezly každou dírkou mezi nimi a my se můžeme vydat z lesa ven, aby nás tolik zdravého vzduchu třeba nepoškodilo.
Nová Ves je pěkná ves, ale když se od ní dostanete po silnici na Chotovice a z dálky vidíte Nové Hrady, jeden by nevěřil, že už je středověk pryč. Tak krásný zámek, na co je to dneska dobrý, když už si jsou všichni rovní a někteří ještě rovnější? Nevadí, prověříme to. Za bránou vlevo je cukrárna, maminka posadí děti do řádečku na lavičku se slibem, že pro něco dojde. Jak si všichni olizují kornoutek a ve zmrzlině namočený nos, obdivují se panu Kučerovi, jak to tady dal do pořádku, jak zámek v čistém původním slohu opravil, jaký parčík založil. Vyprávěl nám o tom. Parčík musí být založený tak, "když se dívám dolů z okna, co je nejblíže, musí být nejpečlivěji vypracované, cestičky vysypané bílým pískem, dál od okna pro kontrast červeným a tam nejdále u brány už je trávník a jezírko, něco většího". Vyprávěl toho hodně a dlouho, ani to tady nemůžu napsat, protože děti už utekly dolů k rybníku a snaží se na drobečky přilákat divokou kačenu ke břehu a kačena poslechla. Ty už jsou tak vyškolené, že když nic nemáte, tak nepřijedou. Ještě připomenu, vpravo od brány je restaurace. Speciální restaurace! Aby to nepřišlo tak draho, jídlo si tam peče každý sám na rozpáleném kameni ze sopky, sice tady ten kámen ještě přihřáli, aby dobře vařil. A jestli tam chcete slavit svoji svatbu, musíte včas plánovat, svatby jsou tam zadané rok dopředu. Takže miláčkové, přidržte city, abyste se zde svatby dočkali.
Ve Hradech je pěkně, však ani jinde není hůře. Po silnici vykličkujeme k Proseči a jak jedeme, trochu bokem najdeme pěkné koupaliště v Roudné a jestli se vám zdá, že voda není dost teplá nebo že už byste se do vody nevešli, nevadí. Cestou se zastavíme u chvalně i nechvalně známé lesní restaurace Na polance. Byla známá, hodně se tam tancovávalo, zdaleka jsme se tam kdysi sjížděli. Jak vypadá dnes? Není to tak dlouho, co vyhořela. Zastavte se, podívejte se. Od Polanky jde jedna silnice doprava do kopečka a dojedete po ni do Zderaze. I tam je pěkně, leckdo tam jezdí, aby si polepšil na záda a jiné neduhy u pana doktora Kubeše.
Do Proseče se však rychleji dostaneme přes Bor u Skutče, je to sice zase trochu do kopečka a z kopečka a zase do kopečka, ale les je tady velice pěkný, rokle kolem silnice dávají pocit jisté divokosti kraje. Ale je tam pěkně. Prosečí možná jen projedeme, možná se zastavíte v museu Terezy Novákové, možná posedíte na lavičce kdesi po náměstí, je toho tady po městečku dost k vidění, ale za chvíli se jistě vydáte k domovu, protože děti váš klid a únava vůbec netěší a chtějí jako bohatýři dál. Sotva sjedete zpět do lesa, budou ve svém živlu, budou se předvádět, kdo vyjede tu velikou zatáčku a nespadne z kola, protože to je hodně prudké stoupání. Kdybyste ještě hýřili nějakou silou a elánem, odbočte v těchto zatáčkách po lesní cestě do hloubi lesa směrem za zahrádkářskou kolonii. Říká se tam U pečené husy, kdo tam nebyl, nevěřil by, jak krásná zákoutí se v tomto kousku lesa nachází.
Po příjezdu zpět do Budislavi se jistě chvilku zastavíte, pomeditujete u nového kostelíka, který v srpnu otevře své dveře a náboj lásky všem dnešním i příštím návštěvníkům. Však už dnes nový zvonek na jeho věži každou chvilku dává vědět, že zde bije s pravidelností lidského srdce i srdce tohoto zvonku, aby lidem oznámil, že kostelíček ožívá. Zde ještě zkontrolujte kolik gumy je na brzdách kol, protože Budislavák je dlouhý a nahnutý, abyste pod ním stačili zastavit u Ranče a dětem koupili poslední, ráno odmítnutou limonádu.
Vidíte, že i blízko domova je hodně pěkného. Jenom malé upozornění, večerní seriál po tomto výletě sledujte vleže, vsedě byste byli neklidní.

Stanislav Tomšíček


Informace obecního úřadu

Zastupitelstvo obce Desná na svém zasedání 20.5. 2004 mimo jiné projednalo a schválilo:
- veřejnoprávní smlouvu s městem Litomyšlí o sociálně právní ochraně dětí
- zprávu o výsledku hospodaření obce za rok 2003
- příspěvek Základní škole Dolní Újezd na přístřešek na kola ve výši 4000,-Kč

Upozornění na změnu úředních hodin na matrice během prázdnin:
pondělí, středa 7,30 - 11,30 12,30 - 16,00 hodin
mimo tyto úřední hodiny návštěva možná pouze po předchozí telefonické domluvě na čísle 461 632 822
týká se i občanských a cestovních dokladů

Volby do Evropského parlamentu
Dne 11. a 12. června 2004 proběhly v obci volby do Evropského parlamentu. Z 250 zapsaných voličů přišlo k volební urně 79 voličů t.j. 31,6 %. Pořadí stran a počet hlasů: 1 KDU-ČSL 45; 2 Sdružení nezávislých 8; 3 ODS 7; 4 KSČM 5; 5 Unie liberálních demokratů 4; 6 ČSSD 2; 7 Strana životní jistoty; 8 Nezávislý 2; 9 Strana venkova 1; 10 Dělnická strana 1; 11 Pravý blok 1; 12 Koruna Česká 1.

Podmínky vývozu odpadních vod Zemědělského družstva Dolní Újezd
Dle zákona o vodách a Nařízení vlády č. 103/2003 SB o stanovení zranitelných oblastí jsme povinni dodržovat zásady správné zemědělské praxe, která se mimo jiné týká i aplikace odpadních vod. Vzhledem k tomu stanovujeme tyto podmínky vývozu: - Odpadní vody nekontaminované ropnými produkty, těžkými kovy ani odpady z domácích porážek není možno vyvážet v období: 15.11. - 31.1. 1.5 - 31.5. 15.6. - 15.7. v době sněhové pokrývky nebo promrzlé půdy (dle vývoje počasí upřesní agronom střediska)
Cena za služby: fekální cisterna 8m3 za 320,-Kč + 32,-Kč za každý km s plným
fekální cisterna 10m3 za 350,-Kč + 34,-Kč za každý km s plným
V období, kdy není možno aplikovat odpadní vody přímo na pozemky, můžeme mimořádně provést vývoz, ovšem s nutností využití meziskladu, tzn. za dvojnásobnou cenu.

Vážení spoluobčané,
takto jsem vás oslovila i v předchozím čísle Deseňáčku, když jsem vám chtěla přiblížit a vysvětlit situaci kolem Podháje, která nastala po obdržení výpovědi od pana Motyčky 17.12 2003. Redakci byl doručen dopis jako příspěvek do našeho časopisu. Protože Deseňáček vydává Obecní úřad v Desné, považovala jsem za nutné, aby se s tímto příspěvkem seznámilo zastupitelstvo obce a aby rozhodlo o jeho zveřejnění, neboť tento dopis je ryze osobní. V našem časopise bychom neradi sklouzli k praktikám vyřizování účtů. Obec mu, jako nájemci, při ukončení pronájmu poděkovala, dnes jsou vyrovnány i peněžní pohledávky, takže se v dobrém rozcházíme a o prodeji se začalo uvažovat až po podané výpovědi. Otiskujeme dopis v plném znění, abyste si všichni mohli udělat o dané věci svůj názor. Doslovný opis dopisu:

Snad už skončí neplatič!!
Modlila se pisatelka v příspěvku minulého "Deseňáčku". Popisuje, jak je ráda, že jsem ukončil působení hostinského na Podháji. Za desetiletého snažení dělat hospodského se událo mnoho věcí. Někdy nepříjemných jako třeba povodeň, která nás postihla. Potom zloději, kteří si Podháj na nějaký čas oblíbili, vykradli mě čtyřikrát, z toho třikrát z gruntu. Ale začal jsem znovu. Jednou to byla ucpaná kanalizace, podruhé popraskané topení v ubytovně, potom tekl kotel, dosloužil bojler, prasklo staré potrubí a voda tekla až do úterý (otvírací den). Takže stále jen uklízel a uklízel. Ale to se nechá všechno vydržet, když si člověk zvykne na své hosty a mají k sobě vzájemnou důvěru. Po těch letech host a hospodský vytvoří kamarádský vztah. Deset let vydržet na Podháji je výkon. Průměr hospodského přede mnou byl zhruba jeden a půl roku. Někdo si řekne, má asi dobrý kšeft, když se tam tak dlouho drží, ale to je za ty léta vztah ke stálým hostům a ke staré hospodě. Ale abych se vrátil k tomu neplatiči. Nevím, co si paní starostka představuje pod výrazem vymáhání. Vždycky jsme se oboustranně domluvili a já jsem zaplatil do koruny i když třeba s prodlením. Pisatelka článku dobře ví, co obnáší podnikání na Podháji. Mám dojem, že nešlo ani tak o opožděné platby, ale o to, abych už konečně skončil a celý areál, který po dlouhá léta sloužil pro místní a cizí lidi, se mohl prodat.
V dubnu posledního roku mého působení v hospodě jsem dost vážně onemocněl, což trvá dodnes. V létě, kdy je sezóna pro hospody a ubytování, jsem byl v nemocnici. Do prosince se to v hospodě plácalo všelijak a k tomu odpovídala i tržba. Ale nakonec jsem všechno zaplatil, nedlužím obecnímu úřadu ani korunu. Spíš bych řekl, že někteří zástupci obce spolu s paní starostkou dluží mně, ne peníze, ale iluzi o slušném chování a mezilidských vztazích, jak ráda připomíná paní starostka ve svých článcích. Na konec Vám paní Flídrová přeji hodně zdraví a klidný spánek.

Motyčka Miroslav

Děkujeme všem občanům, kteří přispěli k jarnímu úklidu a tím k zvelebení celé naší obce.


Jubilea v tomto čtvrtletí oslavili:

Ladislav Renza 86 let
Ladislav Kladivo 80 let
Marie Voříšková 75 let
Oldřich Kladivo 65 let
Vladimír Drábek 60 let
Jan Kysilka 55 let
Hana Flídrová 50 let


Sňatek:
Roman Kárský, Desná a Alena Kyselová, Štěpánov u Skutče
Lukáš Kysilka, Desná a Hana Stibůrková, Čistá

Narození:
Vojtěch Tomšíček, Desná 20

Všem srdečně blahopřejeme


Soutěž dětí Mikroregionu Litomyšlsko - Desinka v areálu na parketě Pod hájem

V uplakaném počasí začátkem letošního léta nám páteční ráno 4. června ukázalo svou přívětivější tvář bez kapek deště, což určitě přispělo k dobré náladě pořadatelů i všech zúčastněných. Naše obec se stala hostitelem čtvrtého ročníku soutěže dětí našeho mikroregionu. Sjely se zde děti školního věku ze všech jedenácti obcí a v pětičlenných družstvech mladší a starší kategorie bojovaly o co nejlepší umístění. Na trati po lese u Podháje si ověřily své znalosti z poznávání rostlin, ekologie, topografických značek a znalostech o mikroregionu. To vše doplněno o sportovní disciplíny jako je šplh po laně, hod na cíl, stříkání ze džberovky a nejvíce se těšilo oblibě koulení kuželek. Vítězství si odvezly obě dvě kategorie dětí obce Lubné , ale ani naši reprezentanti o moc nezaostali, neboť starší získali 4. místo a mladší místo páté. Pomyslnou třešničkou na dortu byla tento den pro děti připravená ukázka pořádkové jednotky okresního ředitelství Policie České republiky ze Svitav tzv. těžkooděnců a ukázka výcviku policejních psů. Za hojné účasti přihlížejících jsme shlédli ukázky zkrocení rozbouřených jedinců při demonstracích. Bezpochyby nejlepší bylo zklidnění celého davu, kterou si vyzkoušely přímo děti. Postavily se před kordon těžkooděnců a házely po nich lahvemi naplněnými vodou, a tak si přímo na sobě ověřily, jak vypadá zkrocení rozbouřeného např. fotbalového davu. To vše doplněno použitím dýmovnic a výstražných výstřelů. Ukázka výcviků policejních psů také svědčila o tom, že je lepší se s nimi vůbec nepotkat. Nakonec si ještě mohly děti vyzkoušet veškerou výstroj a výzbroj rychlé zásahové jednotky. Záhy zjistily, že není jednoduché nosit neprůstřelnou vestu, helmu, ochranný štít a další doplňky a ještě se v tom pohybovat. Celé "představení" se setkalo s velkým úspěchem zvláště u dětí a tak je na místě poděkovat za organizaci panu Josefu Flídrovi nejml. Na snímku je družstvo starších Deseňáků: Eva Nádvorníková, Jaroslav Šimek, Tomáš Chadima, Jan Nádvorník, v pozadí schována Kamila Kynclová. Ostatní fotografie jsou vystaveny ve skříňce u zbrojnice.


Den dětí v Mladočově

Již podruhé jsme společně s obcí Poříčí v areálu Zátiší připravili pro děti zábavné odpoledne, které bylo nejprve zahájeno ukázkou výcviku psů a za tím následoval hon na loupežníka. Děti se za ním vydaly do lesa, cestou plnily různé úkoly a do cíle měly donést namalovaného loupežníka. Odměnou za strastiplnou cestu byl pro každého sladký balíček. Diskotéka byla připravena pro ty, kteří rádi žijí v rytmu hudby. Hudba ve stylu country, sluneční paprsky a občerstvení zpříjemňovalo čekání rodičů na své ratolesti. Všichni namalovaní loupežníci měly své kouzlo, ale oceněna byla šestice nejlepších. Mezi ně patřily i desenští malíři Alenka Stráníková, Honza Pavliš a nejmladší Adámek Šimák (na snímku). Není v dnešní době počítačů, televize .... jednoduché vymyslet náplň a činnost pro děti, ale zdá se, že účast stovky dětí mluví sama za sebe.


Z mateřské školy

Už po několik let se naše mateřská škola zúčastňuje výtvarné soutěže "Požární ochrana očima dětí", kterou vyhlašuje Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska pro školy i mimoškolní zařízení. Děti soutěží v několika kategoriích, v okresním kole se vyhodnocují vždy 3 nejlepší práce v každé kategorii. Každoročně se naše děti umísťují na předních místech. Odměnou bývá diplom a pěkná kniha, v posledních dvou letech dostaly děti pozvání do Hasičského záchranného sboru ve Svitavách, kde shlédly ukázku požární techniky a dalšího vybavení. V letošním roce se umístily z naší školy - v kategorii do 5 let Dominik Lenoch z Mladočova a v kategorii předškoláků Karolínka Renzová a Markétka Capoušková z Desné.

Závěr školního roku je tradičně plný akcí. S maminkami jsme v květnu oslavili jejich svátek. Děti si pro ně připravily veršované pohádky, ke kterým vyrobily malované kulisy.
Dárkem ke Dni dětí bylo divadelní představení v mateřské škole "Klokaní pohádka" a dopoledne plné her a soutěží.
Z plaveckého výcviku si také děti přivezly ˝mokrá vysvědčení˝.

"Dneska jedem do ZOO, do ZOO, do ZOO
a už se moc těšíme na zvířata.
Buďme rádi, že je máme,
že jsou s námi na světě,
díky nim je život hezčí
na té naší planetě……."

zpívaly si děti dlouho před plánovaným výletem do ZOO ve Dvoře Králové nad Labem, který se uskutečnil v polovině června.

A opět jsme se loučili s předškoláky, děti prožily společné odpoledne a noc ve školce plné zážitků.
Všem dětem i rodičům přejeme krásné léto a 9 předškolákům, kteří po prázdninách odcházejí do základní školy hodně elánu do školní práce.

Eva Kabrhelová


Hasičská sezóna opět začala

Pilným tréninkem našich soutěžáků a u některých jej ani zima nepřerušila. Své síly začali měřit na těchto závodech:
O pohár TRW LUCAS VARITY - hala Jablonec Nad Nisou 24 a 25.4 2004
Na sever Čech za halovým stovkováním vyrazil jediný reprezentant Josef Rosypal. V konkurenci cca 180 mužů vybojoval 61. místo
O pohár starosty - 8.5 2004 Široký Důl - 1. závod ligy Svitavska v P.Ú.
Prostě nemáme na útoky štěstí, tedy především muži, nebo je neumíme. Muži v konkurenci šestnácti týmů, obsadili celkové nepěkné jedenácté místo. Takže naši reputaci musela, jako již po několikáté, zachraňovat děvčata, když v konkurenci sice jenom pěti, ale zato velmi kvalitních družstev žen, obsadila celkové skvělé druhé místo, i když čas mohl být o mnoho lepší.
Hasičské stovkování - 15.5 2004 Ostrava - 1. závod Českého poháru
Prvního závodu stovkařů a seriálu Českého poháru se zúčastnilo celkem cirka 180 soupeřících žen a mužů. SDH Desná reprezentovali dvě ženy a tři muži. Na soutěž jsme se dopravili vlakem a cesty tam i zpět byly celkem veselé. Pořadatelé se vrátili k původnímu místu i modelu konání soutěže, tedy park hlavní třída Ostrava Poruba, dvoukolový systém a dvanácti členné vyřazovací finále. V Ostravě tradičně soutěž zahájily ženy a po nich následovali muži. Počasí bohužel vydrželo jenom do prvního kola mužů. Po druhém rozběhu druhého kola se rozpršelo a následně byla soutěž ukončena. V platnosti zůstali výsledky ustanovené po prvním kole mužů. V kategorii žen se mezi elitní dvanáctku finalistek dokázala vměstnat Jana Flídrová na 12. místě a mezi muži posbíral první bodíky do Českého poháru Pavel Šimek.
Okrsková soutěž požárního sportu Horní Újezd 22. 5. 2004
Slabá účast hasičských sborů okrsku (z jedenácti jich přijelo pouze šest) je smutnou bilancí. Leč sjeté sbory statečně bojovaly, jak na útocích, tak v jednotlivcích. Tradičně zvítězilo družstvo mužů i žen z Desné, druhé místo patřilo sboru Dolního Újezda a třetí příčka náležela hasičům z Vidlaté Seče. Co do výsledku, dopadlo vše tak jak mělo, tudíž jsme splnili povinnost a můžeme se chystat do Kamence na další kolo požárního sportu.

Dušan Flídr


Jaro a mladí hasiči

Podzimní pěkná umístění jsme se snažili co nejlépe zhodnotit v jarním kole hry Plamen, která se letos konala v Březové nad Svitavou. Scházení na hřišti se nám dařilo někdy lépe, někdy hůře, takže když nastal čas odjezdu, zdál se výsledek nejistý. Ještě, že je vždy v záloze tolik potřebné štěstí. Leč vyrazili jsme bojovat a když došlo k lámání v jednotlivých disciplínách, děti popadl opravdový soutěžní duch a všechny bojovaly, co síly stačily. Takže, po prvním dnu mladší děti průběžně vybojovaly o něco lepší flek než starší. Překvapením večera byl karneval plný masek a maškarový rej trvající až do tmy. Chladnou noc jsme lehce přestáli, neboť místní hasiči nám zapůjčili kulturní dům. V sobotu se prověřily útoky a štafety a mladší družstvo po zdařilých pokusech tajně pokukovalo po medaili. Štěstí se k nám tentokráte neobrátilo zády a bronzová medaile pro letošní kolo hry Plamen putovala na Desnou (viz obrázek). Starší družstvo obsadilo pěkné osmé místo z celkového počtu 19. družstev. S veselou a medailemi jsme se celí utrmácení vraceli k domovu. Nemilou události, jak se po návratu ukázalo, bylo nalomené zápěstí Romana Kováře, ale patří mu zároveň uznání, že i přesto statečně bojoval ve všech disciplínách.


Hasičské putování

Sobotní ráno 12. června po vydatném dešti jsme se autobusem vydali směrem na Proseč a tajně doufali, že nám počasí bez kapek vydrží. Cílem našeho hasičského putování po vlastní ose byla záchranná stanice poraněných zvířat v Proseči - Pasíčkách. Viděli jsme různé druhy poraněných sov, veverek, lišky, jezevce,dravce., kteří tam mají ve stálé expozici, neboť po svých zraněních už nejsou schopna života v přírodě. Dozvěděli se, jak takové léčení a znova vypouštění do přírody probíhá. Trasou směrem na Bor u Skutče, se zastávkou u Dudychovy jeskyně, jsme zamířili k Touloucovým maštalím a dále do Budislave. Pochod a sluníčko nás rozehřálo a tak zmrzlinu a pití "Na skalách" nikdo neodmítl. Konečnou stanicí putování už v podvečer byl Podháj s opečeným vuřtem a turnaj v koulení kuželek. Déšť, který se spustil, nás neohrozil ani nám neubral na dobré náladě. Bolavé nohy byly snad jedinou nepříjemností tohoto dne, ale to už tak bývá.

Anna Šimková

PS: V letošním roce při sběru kamení ve prospěch našeho SDH předčili svou účastí mladí hasiči nad ostatními členy.


Díky všem spoluobčanům, kteří přispěli na sbírku určenou na restaurování soch a obrazu v naší kapličce. Pohledávka je již zaplacena.
Poutní mše svatá je sloužena v neděli 27. června v 10,30 hodin v kapličce.


Vydává čtvrtletně obecní úřad v Desné nákladem 150 kusů. Vyšlo k 30. červnu 2004. Zapsáno do evidence periodického tisku pod evidenčním číslem MK ČR E 13278. Na vydávání se podílejí: Anna Šimková, Hana Flídrová, Ludmila Flachová, Pavlína Leischnerová, Eva Kabrhelová a Stanislav Tomšíček. Neprošlo jazykovou úpravou. Zdarma. Internetová verze Jiří Kopecký: www.desna.zde.cz